Aylin Nazlıaka, İkinci Yıl Dönümünde Kadın Kollarının Yeni Projesini Açıkladı

11.08.2022

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, göreve gelişinin ikinci yıl dönümünde, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yıllık çalışma raporunu sundu. Nazlıaka, ADS kapsamında 1 milyon 168 bin 787 hanenin ziyaret edildiğini, YaşamHak projesi kapsamında da 10 binden fazla kadının hayatına dokunulduğunu bildirdi. Nazlıaka, “Ana hedefimiz; partimizi iktidara taşımak” dedi.

İki yıl önce “Kotalar bize dar, rotamız iktidar diyerek” yönetime gelen CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı ikinci yıl dönümünü kutladı. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile gerçekleşen toplantıya, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve Kadın Kolları Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

Nazlıaka, CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı’nın iki yıllık çalışma raporunu sundu. Nazlıaka, birinci yılda yaptıklarını şu şekilde özetledi: “Örgütlenmemizi tamamladık. Dünyanın çevresini 1,5 tur dolaşacak kadar yol kat ederek saha çalışması yaptık. YaşamHak projemizi hayata geçirdik. Her salı Demir Leblebi Sohbeti gerçekleştirdik. Yardıma muhtaç olan ve yangın, sel, deprem gibi afetlerden etkilenen tüm vatandaşlarımıza maddi ve manevi destek olduk. Siyasi Partiler Yasa Teklifi’nin STK’larla görüşülerek hazırlanması ve kamuoyu oluşturulmasını sağladık. İlk Oy projesi ile genç kadınları partimize kattık. Ayrıca yerel ve genel seçimlerde yüzde 5’in altında farkla kazandığımız ve kaybettiğimiz il ve ilçelere odaklandık.”

EN AZ 10 BİN ŞİDDET MAĞDURU KADININ HAYATINA DOKUNDUK

Cumhuriyet Halk Partisi’nin kadına yönelik şiddetle mücadele projesi olan YaşamHak kapsamında, en az 10 bin şiddet mağduru kadının hayatına bire bir dokunduk. 81 İlde 129 gönüllü avukat ordusu kurduk. 488 kadına yönelik şiddet duruşmasına katıldık ve ailelere destek olduk. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (PDR) kanalıyla her ilde psikolojik danışmanlık, rehberlik desteğini ücretsiz sunma imkanına sahip olduk. Barolar, Belediyeler, Eczacılar Odası, Mali Müşavirler Odası, Tabipler Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile toplam 112 protokol imzaladık.”

1 MİLYON 168 BİN 787 HANEYİ ZİYARET ETTİK

Aile Destekleri Sigortası kapsamında il il, ilçe ilçe, mahalle mahalle dolaşarak, tek tek ev ziyaretleri yaptıklarının altını çizen Nazlıaka, “Umudun elçileri olarak 1 milyon 168 bin 787 haneyi ziyaret ettik. Aile Destekleri Sigortası hakkında özellikle ev kadınlarına ve yoksul mahallelere odaklandık. Çalışmalarımız sürüyor” dedi.

ANA HEDEF: PARTİYİ İKTİDARA TAŞIMAK

STK’larla, emek ve meslek örgütleri ile siyasi partiler ile sık sık yan yana geldiklerini, kadın hakları mücadelesini büyüttüklerini anımsatan Nazlıaka, “İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin sürecin yakın takipçisi olduk, hukuksuzluğa dikkati çektik. Danıştay’da gerçekleşen her duruşmaya katıldık ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi ifade ettik” dedi.

Nazlıaka, hedeflerini şöyle sıraladı: “Ana hedefimiz; partimizi iktidara taşımak. Bunun için ev ev dolaşarak politikalarımızı anlatmaya devam edeceğiz. YaşamHak projemizle mağdur kadınlara, ADS ile yoksul kadınlara, Siyasi Partiler Yasası ile bilinçli kadınlara ulaşmayı sürdüreceğiz. Türkiye’de kadın hareketine önderlik edeceğiz. Karar mekanizmalarına daha fazla kadın taşımak için mücadele edeceğiz.”

SOSYAL GÜVENCE, İSTİHDAM VE ADS ÖNCELİĞİMİZ

İki yılın değerlendirmesini dinleyen CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, “Önemli olan ev kadınlarına ulaşmak” dedi.

Kılıçdaroğlu, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’ya talimatlarını şu şekilde sıraladı:

“Kırsalda yaptığınız ziyaretlerde şunu anlatın; kırsal boşalıyor, gençler kaçıyor. Kırsalda çalışan kadın ve gençlerin sosyal güvenlik primlerini devlet ödeyecek. Sosyal devlet olmanın yükümlülüğünü yerine getireceğiz. Böylece gençler ve kadınlar zamanı gelince emeklilik haklarına kavuşacak.

Bir diğer önemli konu ise istihdam. Yerel yönetimlerimizin yaptığı gibi yoksul mahallelerde kreş açacağız. Biliyoruz ki kreş evdeki kadını da kent kültürü ile buluşturacak. Kadın çocuğunu güvenli bir ortama bırakacak ve çalışma hayatına katılacak. Kreşlerde çocuklar Atatürk’ü öğrenecek, şiirler ezberleyecek. Farklı çevrelerden çocukların bir araya geldiği ortamlarda, aileleri de zaman zaman buluşturarak dönüşüm sağlayacağız.

Aile Destekleri Sigortası (ADS) kapsamında aile hekimlerinin olduğu her yerde, Sosyal Hizmet Uzmanları istihdam edeceğiz. Bu uzmanların yüzde 90’ı kadın olacak. Yoksul aileleri yakın takibe alacağız. Bu uzmanlar, yeni doğum yapan kadını, çocuğu okula başlayan kadını bize raporlayacaklar ve ailenin aldığı devlet desteği buna göre artacak. Kadınlara istihdam yaratacağız, böylece herkes sosyal güvence altında olacak, huzur içinde yaşayacak. Hiçbir kadını erkeğe muhtaç etmeyeceğiz. ADS projemizin bir hayal olmadığını, gerçekleştirdiğimizde yoksulluğu nasıl bitireceğimizi anlatın. Aile Destek Sigortası sayesinde hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Her anne evladını huzur içinde olacak.”

CEMAL NADİR KARİKATÜRÜ HEDİYE EDİLDİ

Toplantının sonunda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na, Nazlıaka, 1944 yılında ünlü karikatürist Cemal Nadir tarafından yapılan ve İkinci Dünya Savaşı sırasında barışa özlemi anlatan karikatürünü hediye etti. İkinci yıl dönümüne ilişkin Kılıçdaroğlu, Kadın Kolları MYK üyeleri ile birlikte pasta kesti.