Yankı Bağcıoğlu: “Türkiye, Yunanistan'ın Üç Bacaklı Savunma Stratejisine Karşı Haklarını Sonuna Kadar Kullanmalı”

24.05.2024

CHP,Yankı Bağcıoğlu,Yunanistan,savunma stratejisi,Türkiye'nin hakları,Doğu Akdeniz,Mavi Vatan Tatbikatı,araştırma gemileri,Ege Denizi,uluslararası hukuk,siyasi irade,chp.org.tr

CHP Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Yunanistan'ın savunma stratejisini diyalog, caydırıcılık ve savunma olmak üzere üç ana başlık altında şekillendirdiğini belirtti. Bağcıoğlu, Türkiye'nin bu stratejilere karşı atması gereken adımları yazılı olarak kamuoyuyla paylaştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bağcıoğlu, Yunanistan'ın diyalog yoluyla zaman kazanarak statükoyu koruduğunu, küresel ve bölgesel devletlerle askeri iş birliği faaliyetleriyle caydırıcılık sağladığını, ayrıca silah tedarik faaliyetlerine hız vererek savunma kapasitesini artırdığını ifade etti.

Bağcıoğlu Türkiye'nin atması gereken adımları şöyle sıraladı:

1. Uluslararası hukuktan doğan haklarını Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de herhangi bir saha sınırlamasına bağlı kalmadan icra edeceği faaliyetler ile eksiksiz ve etkin bir şekilde uygulamalı.

2. Ege Denizi'nde "DORA Boğazı" ve benzeri bölgelerde transit geçiş hakkını kullanarak seyrüsefer serbestisini her şartta sağlamalı.

3. Bu yıl planlı zamanında icra edilmeyen Mavi Vatan Tatbikatı mutlaka yapılmalı.

4. Özellikle; Gayri Askeri Statüdeki Adalar (GASA) ve Egemenliği Anlaşmalarla Devredilmemiş Adalar (EGAYDAAK) ile ilgili sorunlar mutlaka gerek basında gerekse uluslararası kuruluşlar nezdinde gündemde tutulmalı.

5. Araştırma ve sondaj gemileri Doğu Akdeniz'de mutlaka faaliyet göstermeli.

Bağcıoğlu, Türkiye'nin Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'deki haklarını korumak ve güçlendirmek için gerekli adımların atılmasının önemine dikkat çekerek “Türkiye’nin kararlı ve etkin bir politika izlemesi gerekiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri verilecek görevleri yerine getirmeye muktedirdir. İhtiyaç duyulan yürütmenin gerekli siyasi iradeyi gösterebilmesidir" dedi.